Overzicht van Pretparken in Nederland

Dat wij Nederlanders dol zijn op pretparken blijkt wel uit het ruime aanbod aan attractieparken dat we in Nederland hebben. Van populaire pretparken met spannende attracties tot een overdekte speeltuin voor de allerkleinsten, Nederlandse amusementsparken bieden plezier voor het hele gezin!

Hieronder lees je alles over pretparken in Nederland!

Populairste pretparken Nederland

De populairste pretparken in Nederland op basis van het aantal jaarlijkse bezoekers zijn:

1. De Efteling

De Efteling

De Efteling is misschien wel het bekendste pretpark van Nederland! In dit sprookjesachtige park kan zowel jong als oud genieten van verschillende attracties, van snelle achtbanen als de Pyton tot het dromerige sprookjesbos.

2. Attractiepark Duinrell

Duinrell

Attractiepark Duinrell is vooral bekend van het Tikibad. In dit waterparadijs met 21 glijbanen, een verwarmd buitenbad en een echte Lazy River breng je met gemak een dagje door.

Buiten het Tikibad bevindt zich het attractiepark met diverse klim en speelattractie voor jongere kinderen. Maar ook de wat oudere kinderen komen hier aan hun trekken in de snelle Falcon achtbaan of de botsauto’s.

3. Attractiepark Slagharen

Attractiepark Slagharen

Het populaire attractie- en vakantiepark Slagharen is het op twee na meest bezochte pretpark van Nederland. Bij velen nog bekend onder de vroegere naam Ponypark Slagharen.

Inmiddels zijn de pony’s vervangen voor diverse attracties zoals een schommelschip, achtbanen en verschillende shows. Ook is er een waterpark op het terrein van Slagharen. Ook is het mogelijk om te blijven slapen.

4. Walibi Holland

Walibi

Bij Walibi Holland ligt de nadruk op snelle attracties. Het voormalige Six Flags Holland blinkt dan ook uit door de vele achtbanen die het in huis heeft. Echte waaghalzen komen hier dus zeker aan hun trekken, maar voor kleine kinderen zijn er ook attracties.

Voor liefhebbers van achtbanen behoort dit park tot de beste pretparken van Nederland.

5. Madurodam

Madurodam

Madurodam is een familiepark voor groot en klein. De kleintjes zullen zich hier groot voelen en de grote gezinsleden wanen zich reuzen. Madurodam is bekend geworden met de miniaturen van bekende Nederlandse plekken en gebouwen. Inmiddels is er een scala aan andere attracties aan toegevoegd. Zo kan je een virtuele vlucht maken in een oud Dakota vliegtuig, kan je zelf windenergie opwekken of leren over het watermanagement waar Nederland groot in is.

6. Attractiepark Toverland

In Attractiepark Toverland beleef je grote avonturen in 6 verschillende magische werelden. Van een tropisch havenstadje tot een mysterieuze Keltische wereld vol attracties. Dit amusementspark biedt vertier voor het hele gezin. In Toverland kan je genieten van diverse achtbanen, een wildwaterbaan of het schommelschip. Maar het park heeft ook rustigere attracties zoals een doolhof, een klimtuin of een kinderbadje. Toverland is een deels overdekt attractiepark dus ook met slecht weer is het er aangenaam toeven.

7. Avonturenpark Hellendoorn

Hellendoorn

In de bossen bij Hellendoorn in Overijssel ligt Avonturenpark Hellendoorn. Een gezellig attractiepark voor de hele familie. Liefhebbers van spanning kunnen hun hart ophalen in één van de achtbanen, wildwaterbanen, de Mega Disk’o of het schommelschip. Voor de wat rustigere familieactiviteiten heb je de keuze uit treintjes, speciale autotjes, boottochtjes of glijbanen. Ook aan de allerkleinsten is gedacht met draaimolens, vliegtuigjes en een klein reuzenrad.

8. Julianatoren

Julianatoren

Julianatoren is een pretpark speciaal voor kinderen. Dit kinderpretpark heeft meer dan 60 verschillende attracties en shows. Voor de stoere kleintjes zijn er mini versie van bewegende attracties zoals een (hele veilige) achtbaan en de vrijeval toren. Verder zijn er treintjes, kan je door een dinosauruspark rijden en zijn er klim en speeltoestellen voor de jongste kinderen.

9. Plaswijckpark

Plaswijckpark

Plaswijckpark is een recreatiepark met drie verschillende themagebieden: een deel van het park is ingericht met meerdere speeltuinen. Je kunt hier met een treintje rijden, op een waterfiets over de naastgelegen plas peddelen of je vermaken in één van de andere klim- of ontdek-speeltuinen.

Het tweede deel van het park bevat meerdere dierentuinen. Van een kinderboerderij tot een uilen en ravenburcht en een otterpoel.

Daarna kan je tot rust komen in het wandelgedeelte van het park met een Engelse tuin, een rosarium, en kabouterpad en een picknickweide.

10. Familiepark Drievliet

Drievliet

Familiepark Drievliet staat op nummer 10 in ons lijstje met best bezochte pretparken in Nederland. In dit pretpark is er voor ieder lid van de familie wat te beleven, hoewel de nadruk licht op jongere kinderen. Er zijn draaimolens, achtbanen en glijbanen. Je kunt dwalen door het doolhof of een ritje op een van de treintjes nemen. Ook zijn er meerdere shows en een 5D bioscoop te bezoeken.

Wat is het populairste pretpark in Nederland?

Het populairste pretpark op basis van het aantal bezoekers dat het park jaarlijks ontvangt is De Efteling. (Jaarlijks meer dan 5 miljoen bezoekers!) De Efteling is ook het grootste pretpark van Nederland.

Hoeveel grote pretparken zijn er in Nederland?

Er zijn in Nederland 6 grote pretparken die jaarlijks meer dan 500.000 bezoekers ontvangen. Dit zijn:

 1. De Efteling (5.2 miljoen)
 2. Duinrell (1.4 miljoen)
 3. Slagharen (1 miljoen)
 4. Walibi (858.000)
 5. Madurodam (722.000)
 6. Toverland (682.000)

Hoeveel pretparken zijn er in Nederland in totaal?

Er zijn op dit moment 41 pretparken in Nederland.

Overzicht van alle pretparken in Nederland op de kaart

Overzicht van alle pretparken in Nederland alfabetisch gesorteerd

Naam Website
Archeon https://www.archeon.nl/
Attractiepark Slagharen https://www.slagharen.com/nl
Attractiepark Sprookjeshof https://www.sprookjeshof.nl/
Attractiepark Toverland https://www.toverland.com/
Avonturenpark Hellendoorn https://www.avonturenpark.nl/
Aviodrome https://www.aviodrome.nl/
BillyBird Park Drakenrijk https://billybird.nl/drakenrijk/
BillyBird Park Hemelrijk https://billybird.nl/hemelrijk/
De Waarbeek https://www.waarbeek.nl/
Dino Experience Park https://dinoexperiencepark.nl/
Dinoland Zwolle https://dinoland.nl/
DippieDoe https://www.dippiedoe.nl/
Drouwenerzand https://www.drouwenerzand.nl/attractiepark
Duinen Zathe https://www.duinenzathe.nl/
Duinrell https://www.duinrell.nl/
Doolhofpark Bakkeveen https://www.bakkeveen.nl/zien-doen/doolhofpark/
Efteling https://www.efteling.com/nl
Familiepark Drievliet https://www.drievliet.nl/
Kinderstad Heerlen https://www.kinderstad.nl/
Het Land van Jan Klaassen https://www.janklaassen.nl/
Julianatoren https://www.julianatoren.nl/
Kabouterland https://www.kabouterland.nl/
Kameleondorp https://www.kameleonterherne.nl/
Linnaeushof https://www.linnaeushof.nl/
Madurodam http://www.madurodam.nl/nl
Mini Efteling https://www.mini-efteling.nl/
Mini Mundi https://minimundi.nl/
Neeltje Jans https://www.neeltjejans.nl/
Familiepark Nienoord https://www.landgoednienoord.nl/
Oud Valkeveen https://www.oudvalkeveen.nl/
Park Tivoli https://www.parktivoli.nl/
Plopsa Indoor Coevorden https://www.plopsaindoorcoevorden.nl/nl
Rijk der kabouters en laven https://www.rijkderkabouters.nl/
Speelpark Hoge Boekel https://speelparkhogeboekel.nl/
Speelland Beekse Bergen https://www.beeksebergen.nl/spelen
Sprookjesbos Valkenburg https://www.sprookjesbos.nl/
Sprookjeswonderland https://sprookjeswonderland.nl/
Sybrandy’s   Speelpark https://www.sybrandys.nl/
’t Veluws Zandsculpturenfestijn https://zandsculpturen.nl/
Walibi Holland https://www.walibi.nl/nl
Wonderwereld https://wonderwereld.nl/

Wat is de engste achtbaan van Nederland?

Engste achtbaan Nederland
Foto: Wikipedia

De engste achtbaan van Nederland staat waarschijnlijk in Walibi. Uiteraard is dit ook weer een beetje persoonlijk, maar een van deze banen maakt zeker kans op de title ‘engste achtbaan van Nederland’:

 1. Speed of Sound (Walibi)
 2. Lost Gravity (Walibi)
 3. Baron 1898 (Efteling)

Welk pretpark heeft de meeste achtbanen?

Walibi Holland heeft de meeste achtbanen van alle pretparken in Nederland. Ook hebben ze de langste achtbaan van de Benelux, de Goliath. Er zijn in totaal 6 verschillende banen in Walibi.

Wat is het leukste pretpark in Nederland?

De Efteling staat bekend als het grootste en leukste pretpark van Nederland. Uiteraard is dit een kwestie van smaak, maar gezien de populariteit van De Efteling behoort zij zeker tot de leukste pretparken in Nederland. Voor liefhebbers van achtbanen is Walibi Holland waarschijnlijk het leukste pretpark van Nederland.

Slapen in een pretpark

Pretpark met overnachting

Er zijn meerdere pretparken in Nederland waar het mogelijk is om te overnachten.

Hieronder vind je de top 5 van pretparken in Nederland waar het mogelijk is om te blijven slapen in het park:

1. De Efteling

In De Efteling is zoveel te doen en te zien dat je er makkelijk meer dan een dag kunt doorbrengen. En dat kan! De Efteling heeft meerdere hotels en vakantiewoningen waar je kunt overnachten.

2. Slagharen

Ook Slagharen is een pretpark met overnachting mogelijkheid: je kunt hier kiezen uit vakantiehuizen in stijl van het Wilde Westen, wigwams of je eigen tent of caravan op de camping.

3. Duinrell

Ook Duinrell behoort tot de pretparken met overnachtingsmogelijkheden. Duinrell heeft een heus vakantiepark met Bungalows, stoere lodgetenten of een camping. Vlakbij het strand.

4. Beekse Bergen

Bij Beekse Bergen kan je blijven slapen tussen de wilde dieren. Kies uit het Safari resort, het vakantiepark of de camping.

5. Drouwenerzand

Drouwenerzand heeft naast het attractiepark ruime mogelijkheden om de nacht te verblijven. Je kunt kiezen uit bungalows, een hotel, lodges, een plekje op de camping of zelfs een heuze boomhut!

Pretparken voor peuters

Attractieparken voor peuters

Dit zijn de leukste attracties voor peuters vind je in deze attractieparken:

 1. De Valkenier
 2. Amusementspark Tivoli
 3. Sprookjeswonderland Enkhuizen
 4. Dinoland Zwolle
 5. Speelpark Oud Valkeveen