De leukste pretparken in Friesland: Ontdek de beste attractieparken in deze Noordelijke provincie

Friesland is een prachtige provincie in het noorden van Nederland die bekend staat om zijn wateren, weilanden en historische steden. Maar het is ook de thuisbasis van enkele van de leukste pretparken en attractieparken van het land. Of je nu op zoek bent naar spanning en sensatie of gewoon een leuke dag wilt hebben met het gezin, Friesland heeft voor elk wat wils.

Er zijn verschillende pretparken en attractieparken in Friesland die je kunt bezoeken. Van het Aquapark Sneek tot het Doolhofpark in Bakkeveen, er zijn tal van opties om uit te kiezen. Of je nu op zoek bent naar waterattracties, achtbanen, of gewoon een leuke speeltuin voor de kinderen, er is voor elk wat wils. En als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad, zijn er ook enkele prachtige parken en tuinen waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen.

In dit artikel hebben we een lijst samengesteld van de leukste pretparken en attractieparken in Friesland. Of je nu een lokale inwoner bent of gewoon op bezoek bent, deze parken zijn zeker een bezoek waard. Dus leun achterover, ontspan en ontdek wat Friesland te bieden heeft op het gebied van pretparken en attractieparken.

De leukste pretparken in Friesland

Friesland heeft verschillende pretparken en attractieparken die leuk zijn voor jong en oud. Hieronder vind je een overzicht van de leukste pretparken in Friesland.

 1. Duinen Zathe is een pretpark in Appelscha en is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Het park heeft meer dan 30 attracties, zoals een achtbaan, botsauto’s, een waterbaan en een zweefmolen. Daarnaast is er ook een grote speeltuin en zijn er verschillende shows en activiteiten. Het park hanteert een all-in formule, dus je kunt onbeperkt eten en drinken tijdens je bezoek.
 2. Sybrandy’s Speelpark in Oudemirdum is een speeltuin en attractiepark in één. Het park heeft meer dan 40 attracties, zoals een klimwand, trampolines, een treintje en een piratenschip. Ook is er een grote speeltuin met verschillende speeltoestellen en kun je er midgetgolfen. Het park is geschikt voor kinderen tot ongeveer 12 jaar.
 3. Sanjesfertier in Zwaagwesteinde is een pretpark en dierenpark in één. Het park heeft verschillende attracties, zoals een klimtoren, botsauto’s en een draaimolen. Daarnaast kun je er ook dieren bekijken, zoals geiten, schapen en alpaca’s. Het park is geschikt voor kinderen tot ongeveer 10 jaar.
 4. Kameleondorp Terherne is een attractiepark gebaseerd op de boeken van de Kameleon. Het park heeft verschillende attracties, zoals een rondvaartboot, een speurtocht en een klimparcours. Ook kun je er een kijkje nemen in het Kameleondorp, waar je de wereld van de Kameleon kunt ontdekken. Het park is geschikt voor kinderen van alle leeftijden.
 5. AquaZoo Leeuwarden is een dierenpark met een focus op waterdieren. Het park heeft verschillende dieren, zoals zeehonden, pinguïns en otters. Daarnaast kun je er ook verschillende shows en activiteiten bijwonen, zoals een zeeleeuwenshow en een voedermoment. Het park is geschikt voor kinderen van alle leeftijden.
 6. Attractiepark Sprookjeshof in Zuidlaren is een pretpark en speeltuin in één. Het park heeft verschillende attracties, zoals een achtbaan, botsauto’s en een draaimolen. Ook is er een grote speeltuin met verschillende speeltoestellen en kun je er midgetgolfen. Het park is geschikt voor kinderen tot ongeveer 10 jaar.
 7. Klimbos Appelscha is een klimpark in Appelscha. Het park heeft verschillende parcoursen, variërend in hoogte en moeilijkheidsgraad. Ook is er een speciaal parcours voor kinderen vanaf 4 jaar. Het park is geschikt voor kinderen en volwassenen die van avontuur houden.

1. Attractiepark Duinen Zathe

Attractiepark Duinen Zathe is een populair pretpark gelegen in Appelscha, Friesland. Het park heeft een breed scala aan attracties en speeltoestellen voor kinderen van alle leeftijden. Het park is ontworpen met als doel om een betaalbaar dagje uit te bieden voor het hele gezin.

Voor de jongere bezoekers heeft het park klim- en speelattracties. Hier kunnen kinderen spelen en plezier hebben in een veilige omgeving. Er zijn ook verschillende speeltoestellen verspreid over het park, waaronder de Indoor Apenkooi en de Flying Heli’s.

In het verkeerspark kunnen kinderen deelnemen aan het verkeer in trapauto’s en zo spelenderwijs de verkeersregels leren.

Attractiepark Duinen Zathe is een all-inclusive park, wat betekent dat alle attracties en faciliteiten zijn inbegrepen in de toegangsprijs. Er zijn ook verschillende eetgelegenheden in het park waar bezoekers kunnen genieten van een hapje en een drankje.

Kortom, Attractiepark Duinen Zathe is een geweldige plek voor een dagje uit met het hele gezin. Met een breed scala aan attracties en speeltoestellen is er voor iedereen wel iets te doen.

Adres

 • Noorder Es 1, 8426 GW Appelscha
 • Website

2. Sybrandy’s Speelpark

Sybrandy’s Speelpark is een gezellig en kindvriendelijk speelpark gelegen in Oudemirdum, Friesland. Het park is al meer dan 50 jaar een geliefde bestemming voor gezinnen met jonge kinderen. Het biedt een combinatie van speelplezier, avontuur en natuurlijke schoonheid.

Het park heeft verschillende attracties en speelgebieden waar kinderen zich kunnen uitleven. Er zijn speeltoestellen zoals glijbanen, schommels, klimrekken en trampolines, evenals springkussens en een mini-kartbaan. Kinderen kunnen ook genieten van een ritje in de trein die door het park rijdt.

Een van de hoogtepunten van Sybrandy’s Speelpark is de grote speeltuin met een piratenthema. Hier kunnen kinderen hun verbeelding de vrije loop laten en zich wanen in een piratenwereld. Ze kunnen spelen op de piratenschip-speeltoestellen, de uitkijktoren beklimmen, door tunnels kruipen en zelfs een kijkje nemen in de piratengrot.

Het park is omgeven door prachtige natuur en biedt ook de mogelijkheid om te genieten van de groene omgeving. Er is een kleine kinderboerderij waar kinderen dieren kunnen bekijken en aaien. Daarnaast zijn er picknickplaatsen waar gezinnen kunnen ontspannen en een hapje kunnen eten te midden van de natuur.

Adres

 • Liemerige Wei 4, 8567 HM Oudemirdum
 • Website

Sybrandy’s Speelpark is een plek waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen, ontdekken en genieten van de natuurlijke omgeving. Het biedt een gezellige en veilige omgeving voor familie-uitjes en is een ideale plek voor kinderen om actief bezig te zijn.

3. Sanjesfertier

Sanjesfertier is een veelzijdig speelpark en dierenpark gelegen in Feanwâlden, Friesland. Het park is speciaal ontworpen voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Met een combinatie van binnen- en buitenattracties, dieren en speelmogelijkheden, biedt Sanjesfertier een dag vol plezier en avontuur voor jong en oud.

Bij aankomst kunnen kinderen zich vermaken in de grote overdekte speeltuin. Hier vinden ze klimrekken, glijbanen, ballenbakken en andere speeltoestellen waar ze naar hartenlust kunnen klimmen en klauteren. Voor de allerkleinsten is er een aparte peuterhoek met zachte speeltoestellen.

Daarnaast is er een buitenspeeltuin met diverse attracties en speeltoestellen. Kinderen kunnen hier springen op de trampolines, racen op de skelters, slingeren op de schommels en zich uitleven in de zandbak. Er zijn ook interactieve water- en geluidsspeelelementen die voor extra plezier zorgen op warme dagen.

Het dierenpark van Sanjesfertier biedt de mogelijkheid om verschillende dieren van dichtbij te zien. Er zijn onder andere geiten, schapen, alpaca’s, pony’s, kippen en konijnen. Kinderen kunnen de dieren voeren, aaien en observeren, waardoor ze een leuke en educatieve ervaring hebben.

Tijdens een bezoek aan Sanjesfertier kunnen kinderen ook genieten van andere leuke activiteiten, zoals een ritje maken op de binnentrein, een bezoek brengen aan de kinderboerderij, spelen in de overdekte piratenhal of een ritje maken op een pony.

Adres

 • Sanjessafari, De Sânjes 4, 9269 HA Feanwâlden
 • Website

4. Kameleondorp Terherne

Kameleondorp Terherne is een uniek themapark dat volledig is gebaseerd op de bekende Nederlandse kinderboekenserie “De Kameleon” van schrijver Hotze de Roos. Het park is gelegen in Terherne, Friesland, en biedt bezoekers de mogelijkheid om de avonturen van de tweelingbroers Hielke en Sietse Klinkhamer zelf te ervaren.

Bij aankomst in Kameleondorp Terherne betreed je het fictieve dorp Lenten, waar de Klinkhamer-broers wonen. Het dorp is tot in detail nagebouwd en ademt de sfeer van de boeken. Bezoekers kunnen een wandeling maken door de straten van Lenten en de karakteristieke gebouwen en plekken uit de boeken verkennen, zoals het huis van de Klinkhamers, de smederij en het haventje.

Het hoogtepunt van het park is de Kameleon, de legendarische boot uit de boeken. Bezoekers kunnen een ritje maken op de Kameleon en zelf ervaren hoe het is om over de Friese wateren te varen. Daarnaast kunnen ze ook een bezoek brengen aan het Kameleondorp-museum, waar ze meer te weten kunnen komen over de totstandkoming van de boeken en de verfilming ervan.

Voor kinderen zijn er verschillende speelmogelijkheden in het park. Ze kunnen zich vermaken op de speeltoestellen, een ritje maken in een miniatuurbootje, een avontuur beleven in het klim- en klauterparcours en spelen op het strandje bij de haven. Daarnaast worden er regelmatig activiteiten en voorstellingen georganiseerd, zoals theateroptredens en demonstraties.

Adres

 • Koailàn 2, 8493 LA Terherne
 • Website

5. AquaZoo Leeuwarden

AquaZoo Leeuwarden is een prachtig dierenpark gelegen in Leeuwarden, Friesland. Het park staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan waterdieren en biedt een unieke ervaring voor bezoekers van alle leeftijden. Het park combineert educatie, entertainment en natuurbescherming om een onvergetelijke dag vol avontuur te bieden.

Bij aankomst in AquaZoo Leeuwarden word je verwelkomd in een groene omgeving vol waterrijke gebieden en prachtige landschappen. Het park heeft verschillende zones waar je verschillende soorten dieren kunt ontdekken. Je kunt een wandeling maken door het Pinguïn- en Zeehondengebied, waar je deze grappige dieren van dichtbij kunt observeren. Daarnaast zijn er spectaculaire shows met zeeleeuwen waar je getuige kunt zijn van hun indrukwekkende vaardigheden en intelligentie.

Een van de hoogtepunten van AquaZoo Leeuwarden is het Olifantenverblijf. Hier kun je de majestueuze Aziatische olifanten bewonderen en meer te weten komen over hun leefomgeving en gedrag. Er is ook een speciaal voederpunt waar je de olifanten van dichtbij kunt zien terwijl ze genieten van een maaltijd.

Daarnaast biedt AquaZoo Leeuwarden ook de mogelijkheid om verschillende diersoorten te ontmoeten en te voeren. Bijvoorbeeld in de Lori Landing, waar je kleurrijke Lori’s nectar kunt geven, of in de Kangoeroevallei, waar je oog in oog kunt staan met deze buideldieren. Er zijn ook speelgebieden voor kinderen, waaronder een grote speeltuin en een Avonturenparcours waar ze hun energie kwijt kunnen.

Adres

 • De Groene Ster 2, 8926 XE Leeuwarden, Nederland
 • Website

6. Klimbos Appelscha

Klimbos Appelscha is een avontuurlijk klimpark gelegen in Appelscha, Friesland. Het park biedt een spannende en uitdagende ervaring voor zowel jonge avonturiers als volwassenen. Het is een geweldige bestemming voor liefhebbers van klimmen, klauteren en adrenaline.

Bij aankomst in Klimbos Appelscha word je begroet met een prachtige natuurlijke omgeving, met bomen en bosrijke paden. Het klimpark biedt verschillende parcoursen met verschillende niveaus van moeilijkheid en hoogtes. Je krijgt een veiligheidsuitrusting en een instructie voordat je de bomen in gaat.

Het klimpark heeft diverse uitdagende elementen, zoals touwbruggen, netten, ziplines en tokkelbanen. Je kunt jezelf testen op verschillende hoogtes en je klim- en evenwichtsvaardigheden op de proef stellen. Het is een geweldige manier om je grenzen te verleggen, zelfvertrouwen op te bouwen en plezier te hebben in de natuurlijke omgeving.

Klimbos Appelscha is geschikt voor zowel beginners als ervaren klimmers. Er zijn parcoursen voor kinderen, families en volwassenen, zodat iedereen een uitdaging op zijn eigen niveau kan vinden. Het park hanteert strenge veiligheidsmaatregelen en er is altijd personeel aanwezig om toezicht te houden en te helpen indien nodig.

Naast het klimmen biedt Klimbos Appelscha ook andere activiteiten en faciliteiten. Er is een speeltuin voor kinderen, waar ze kunnen ravotten en spelen. Het park heeft ook een gezellig terras waar je kunt ontspannen en genieten van een hapje en drankje na een inspannende klimsessie.

Adres

 • Boerestreek 8, 8426 BP Appelscha
 • Website

Andere activiteiten in Friesland

Friesland heeft naast pretparken nog veel meer te bieden. Hieronder vindt je een overzicht van andere activiteiten die je kunt ondernemen tijdens een bezoek aan Friesland.

Friese Meren

Friesland staat bekend om zijn prachtige meren, die zich uitstrekken over een groot deel van de provincie. De meren bieden talloze mogelijkheden voor watersporten zoals zeilen, windsurfen, kitesurfen, kanoën en suppen. Je kunt ook een boot huren en een ontspannen dag op het water doorbrengen.

Dokkum

Dokkum is een historische stad in het noordoosten van Friesland. Het is een van de elf steden die bekend staat om zijn rijke geschiedenis en mooie architectuur. Je kunt een wandeling maken door de oude straatjes en grachten, een bezoek brengen aan het Admiraliteitshuis of het Museum Dokkum.

Wandelen

Friesland heeft een prachtige natuur en er zijn vele wandelroutes beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken door het Nationaal Park De Alde Feanen, een uitgestrekt moerasgebied met een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Ook de Waddeneilanden zijn een populaire bestemming voor wandelaars.

Grachten

Friesland heeft vele historische steden met prachtige grachten, zoals Leeuwarden, Sneek en Bolsward. Je kunt een rondvaart maken of een wandeling langs de grachten maken en genieten van de mooie architectuur en de gezellige sfeer.

Vakantieparken

Friesland heeft vele vakantieparken waar je kunt genieten van een ontspannen vakantie. De parken bieden talloze faciliteiten zoals zwembaden, speeltuinen, restaurants en animatieprogramma’s. Enkele voorbeelden zijn Landal Waterpark Terherne en Vakantiepark Bergumermeer.

UNESCO Werelderfgoed

Friesland heeft twee UNESCO Werelderfgoederen: de Waddenzee en het Woudagemaal in Lemmer. De Waddenzee is een uniek natuurgebied met een grote biodiversiteit en het Woudagemaal is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld.

Musea

Friesland heeft vele musea die een bezoek waard zijn, zoals het Fries Museum in Leeuwarden, het Jopie Huisman Museum in Workum en het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. In deze musea kun  je meer te weten komen over de geschiedenis, cultuur en natuur van Friesland.

Plaats een reactie